When you enter a public library is like you dive into the ocean. Books, periodicals, manuscripts and other materials for reading, listening, study, viewing or reference are at your disposal. And, if the atmosphere is comfy and inviting, you will lose track of time. This is exactly the case with the Centerville Public Library in Massachusetts, USA, a project realised by Brown Lindquist Fenuccio & Raber Architects. Designed with sustainable and green features, the building features  an energy efficient LED lighting, a high efficiency heating and cooling equipment and a heat recovery ventilator. As for the spaces, two major stories were added to existing building to accommodate a new reading room, a multi-purpose space, a room for collections and one for teenagers. Have a look and find some inspiration of how to use space smartly for your home library!

CentervilleLibrary  designrulz (1)

 A lovely terrace to enjoy a coffee while reading.

CentervilleLibrary  designrulz (2)

 Children’s room was invaded by drawings, paintings and toys. They have a lot of things to discover!

CentervilleLibrary  designrulz (3)

 There is noting more relaxing than the green courtyard that surrounds Centerville Public Library in Massachusetts.

CentervilleLibrary  designrulz (4)

The exterior terrace is used for events too. 

CentervilleLibrary  designrulz (5) CentervilleLibrary  designrulz (6)

 The interiors benefit of natural light all day long.

CentervilleLibrary  designrulz (7)

 A fireplace goes wonderfully with piles of books. :)

CentervilleLibrary  designrulz (8)

 Embracing a classic aesthetic, the team used some simple, typical bookcases so that the rooms look clean and organised.  The last shelves on the top were left for decorative items – little sculptures, dolls or toys.

CentervilleLibrary  designrulz (9)

 Intimate reading corners were created near the windows, with comfy armchairs and tables. Wood became a leitmotif of the interiors as it was used amply in every room.

CentervilleLibrary  designrulz (10)

 The arches make the space look wider, while adding a plus of elegance. 

CentervilleLibrary  designrulz (11)

 Floor-to-ceiling bookcases make use of every centimetre in this public library.

CentervilleLibrary  designrulz (12)

CentervilleLibrary  designrulz (13) CentervilleLibrary  designrulz (14) CentervilleLibrary  designrulz (15)

 The central office area was renovated and a new circulation desk was installed. Pendant white lamps create several focal areas.  

CentervilleLibrary  designrulz (16)

 Children have their own room to study … with their parents.

CentervilleLibrary  designrulz (17)

 The entrance of the Centerville Public Library in Massachusetts, USA.

CentervilleLibrary  designrulz (18)

Comments

comments