Designed by Khosla Associates , the house is located in Chowara, a fishing village, 30 minutes from Thiruvananthapuram, in Kerala, South India.The Cliff House is really beautiful  and impressive I would say.  The architects Sandeep Khosla and Amaresh Anand of Khosla Associates designed the home keeping the 180 degrees panorama of the sea constantly in mind.

The client lives in London and commissioned the house as a holiday home to enjoy the Kerala sun, the views, and requested for a large outdoor pool, several decks and meditation areas. He was keen to use local artisans and material and his empathy towards the active fishing community in Chowara prompted his decision to buy a plot of land that had some distance from the beach.

The house is climate sensitive and allows for light, air and the breeze to flow right through. All bathrooms have tropical open-to sky courts that are integrated visually with the bedrooms and several open courts and water features punctuate and soften the scale of the foyer. The overriding canopy roof is clad on the underside entirely with eco-friendly timber that offsets with warmth the large expanses of kota flooring, concrete and polished cement. The huge interior spaces, clean decoration and textures and materials used created a very elegant house. The project seem fully integrated with it surroundings and even have a natural look… simply awesome. The Cliff house project get your attention firstly by its asymmetrical angled roof. The beauty of the project is completed by the mix of concrete, cement, slatted timber and local kota stone. The clean and cozy interiors and the infinite pool give the house an amazing visual, proving that architecture can always amaze us. The entrance faces northeast and the entry walkway is made of a straight line of monolithic stone steps flanked on either side by lush tropical water bodies. The concrete wall to the right and mysterious louvered wood screen wall deliberately conceal what lies beyond.

Comments

comments