Malaysian architect Fabian Tan has designed the Voila House. Completed in 2013, this 5,112 square foot contemporary home in Kuala Lumpur, Malaysia, features a unique circular living room with sliding walls which can be arranged to create an outdoor space. From the architects: “From the first site visit, the large umbrella trees in the garden left a deep impression. Inspired by this, the design of the family rooms would naturally face this green serene outward view. The common areas extend into the garden, in a U-shape manner; with the private rooms and kitchen placed on the other side of the house.

The umbrella trees pleasantly help shade the tropical sunlight into the double volume formal living room. A set of high revolving doors were specifically created, in order to maximise viewing angles. When closed, it provides a secured shaded screen with windows inside for ventilation, making it effectively a cool indoor living room. However, once opened, the room transforms into an unobstructed outdoor space. This circular form allows the flexibility for these swift obscuring of boundaries between the garden and the room.

Past the staircase behind the formal living, is the wide open plan informal living, kitchen and dining. These spaces were designed intentionally in a white palette to allow natural light to emanate through the space. At the rear end of the house, an extended dining room provides an element of privacy from the neighbouring house. Also, it offers a longitudinal view towards the garden, trees and the defining circular living room.”

voila-designrulz-001 voila-designrulz-002 voila-designrulz-003 voila-designrulz-004 voila-designrulz-005 voila-designrulz-006 voila-designrulz-007 voila-designrulz-008 voila-designrulz-009 voila-designrulz-010 voila-designrulz-011 voila-designrulz-012 voila-designrulz-013 voila-designrulz-014 voila-designrulz-015 voila-designrulz-016 voila-designrulz-017 voila-designrulz-018 voila-designrulz-019 voila-designrulz-020

Comments

comments